Andrzej Trzos-Rastawiecki



Andrzej Trzos-Rastawiecki (ur. 23 czerwca 1933 we Lwowie) – polski reżyser i scenarzysta filmów dokumentalnych i fabularnych; przewodniczący Polskiej Federacji DKF (od 1991).

Syn lwowskiego notariusza i śpiewaczki operowej. Absolwent Politechniki Krakowskiej i Wydziału Reżyserii PWSTiF w Łodzi (dyplom w 1964).

Filmografia (wybór)

Filmy dokumentalne

  • 1963: Biblioteka współczesna – scenariusz
  • 1964: Po prostu zwykli ludzie… – realizacja, scenariusz
  • 1966: Pawiak – realizacja, scenariusz
  • 1966: Przechodnie – realizacja, scenariusz
  • 1967: Godziny szczytu – realizacja, scenariusz
  • 1967: Koń a sprawa polska – scenariusz
  • 1968: Michał – realizacja, scenariusz
  • 1969: Anna – realizacja, scenariusz
  • 1969: Rocznica – realizacja, scenariusz
  • 1970: Champion – realizacja, scenariusz
  • 1970: Śpiewa Krystyna Jamroz – reżyseria
  • 1972: M – jak motoryzacja – reżyseria
  • 1972: Pięciu z nas – reżyseria, scenariusz
  • 1976: Enigma – realizacja, scenariusz
  • 1977: A-1 – reżyseria
  • 1979: Pielgrzym – reżyseria
  • 1981: Kampucza – reżyseria, scenariusz
  • 1990: Lider – reżyseria, scenariusz
  • 1997: Pułkownik Kukliński – reżyseria, scenariusz
  • 2005: Konfrontacja – reżyseria, scenariusz
  • 2007: Ballada o prawdziwym kłamstwie – reżyseria, scenariusz

Filmy fabularne

  • 1965: Śmierć w środkowym pokoju
  • 1970: Najlepszy kolega
  • 1971: Trąd
  • 1974: Zapis zbrodni
  • 1975: Skazany
  • 1978: … Gdziekolwiek jesteś Panie Prezydencie
  • 1985: … jestem przeciw
  • 1989: Po upadku
  • 1995: Archiwista (serial TV)
  • 2001: Marszałek Piłsudski (serial TV)

Nagrody

  • 1970: Syrenka Warszawska, Nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP przyznana podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie za film Egzamin
  • 1971: Nagroda włoskiego centrum sportowego na MFF Sportowych w Cortina d’Ampezzo za film Champion
  • 1972: nagroda na MFFK w Guadalajarze za film Egzamin
  • 1973: Wyróżnienie Jury na KSF “Młodzi i Film” za film Trąd
  • 1973: II nagroda na Turnieju Filmów Sportowych w Zakopanem za film Champion
  • 1974: Dukat Filmowy, nagroda FIPRESCI na MTF w Mannheim za film Zapis zbrodni
  • 1974: Nagroda Główna Jury na FPFF za film Zapis zbrodni
  • 1975: nagroda ZSMP na LLF w Łagowie za film Zapis zbrodni
  • 1975: Grand Prix “Wielki Jantar” KSF “Młodzi i Film” za film Zapis zbrodni
  • 1976: nagroda za najlepszy scenariusz na FPFF za film Skazany
  • 1976: Nagroda Muzeum Techniki NOT za najlepszy film polski służący kształtowaniu kultury technicznej popularyzującej tradycje techniki i ochronę jej zabytków, jako dokument kultury narodowej lub wskazującej myśli, sylwetki polskich uczonych oraz techników zasłużonych dla rozwoju nauki i techniki na Ogólnopolskim Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie za film Enigma
  • 1978: Nagroda Specjalna Jury na FPFF w Gdańsku za film Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie…
  • 1979: Nagroda Główna na MFF Historycznych w Cordobie za film Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie…
  • 1985: Nagroda Główna Srebrne Lwy na FPFF w Gdańsku za film … jestem przeciw
  • 1986: Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za rok 1985 (film … jestem przeciw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *