Dorota Zięciowska



Dorota Zięciowska (ur. 23 października 1960) − polska aktorka.

Ukończyła VII Liceum Ogólnokształcące im. Zofii Nałkowskiej w Krakowie przy ul. Skarbińskiego 5. Absolwentka PWST w Krakowie, a także londyńskiego London Academy of Music and Dramatic Art. W latach 80. i 90. przebywała za granicą gdzie występowała w teatrze emigracyjnym. Grała również w angielskim serialu Crossroads (pod pseudonimem Dorota Zienska) i wystąpiła w kilku epizodach m.in. w Supermanie IV. Po powrocie do kraju zaczęła występować w polskich serialach. W 2004 roku dostała rolę Wróżki Chrzestnej w polskiej wersji filmu Shrek 2, w którym wykonała dwie piosenki, m.in. nową wersję piosenki Holding Out for a Hero Bonnie Tyler. Przez kilka lat wykładała również Piosenkę Aktorską na Krakowskiej PWST.

Filmografia

jako aktorka
  • 1982: Fucha – Zapowiadająca loty na Okęciu
  • 1982: Życie Kamila Kuranta – Elżbieta, służąca Gorlickiej
  • 1985: Wynne & Penkovsky – Natasha
  • 1986: Na sygnale – Ewa
  • 1987: Superman IV – Rosyjska kosmonautka
  • 1988: Burzliwy poniedziałek – Christine
  • 1994: Serce z kamienia
  • 1998-2003: Miodowe lata – Mańkowska
  • 1999: Krugerandy – Właścicielka mieszkania
  • 1999: Świat według Kiepskich
    • Irina
    • Redaktorka
    • Dziennikarka
    • Prowadząca program “Przepraszam Cię…”
    • Natasza
  • 2000: 13 posterunek 2 – Żona Stołecznego
  • 2000: Plebania – Ala, partnerka Jerzego Tośka
  • 2000: Duże zwierzę – Kobieta robiąca sobie zdjęcie na festynie
  • 2000-2001: Miasteczko – Beata Płońska, sąsiadka Gienków
  • 2000: Duża przerwa – Regina Kołłobudzka
  • 2001: Kocham Klarę – Hanna Nowak
  • 2004: Pierwsza miłość – Elwira, główna księgowa w firmie “Ramzes”
  • 2005: Boża podszewka II – Polka okradana przez żołnierzy radzieckich
  • 2005: Tak miało być – Zuzanna Kuś
  • 2005-2007: Magda M. – Jadwiga Adamska
  • 2005: Karol – człowiek, który został papieżem – Płacząca kobieta
  • 2006: Mrok – Pani Wolska
  • 2007: Dwie strony medalu – Rybicka, matka Beaty
  • 2007: Na Wspólnej jako Łucja Kochanowska, księgowa Roberta Malczewskiego
  • 2008: Doręczyciel jako Ciotka Basia

Polski dubbing

  • 2007: Shrek Trzeci – Wróżka Chrzestna
  • 2004: Shrek 2 – Wróżka Chrzestna
  • 2003-2005: Sekretny świat misia Beniamina – Halina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *