Ewa Skibińska



Ewa Skibińska (ur. 11 lutego 1963 roku we Wrocławiu) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.

Życiorys

Jako licealistka wystąpiła po raz pierwszy na deskach amatorskiego Teatru Zielona Latarnia we Wrocławiu, gdzie rozpoczynał swoją karierę także Andrzej Kopiczyński. Po ukończeniu szkoły średniej zdecydowała się na Wydział Lalkarski w rodzinnym Wrocławiu, jednak za namową Igora Przegrodzkiego przeniosła się na Wydział Aktorski we wrocławskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego, którą ukończyła w 1986 roku.

Jeszcze podczas studiów pojawiła się całkiem naga jako senna zjawa Krysia w spektaklu Witolda Gombrowicza Historia (1985) we wrocławskim Teatrze Polskim, z którym związała się na stałe. Występowała także gościnnie w teatrach: Rozrywki w Chorzowie (1986) i Współczesnym im. Edmunda Wiercińskiego we Wrocławiu (2005). Miała okazję pracować z taki reżyserami jak Maciej Wojtyszko, Jerzy Jarocki, Tadeusz Różewicz, Feliks Falk, Andrzej Wajda i Krystian Lupa.

Debiutowała na kinowym ekranie niewielką rolą Ewy Borecznej, żony Janusza (Jerzy Zelnik) w melodramacie Romana Załuskiego Głód serca (1986) u boku Ewy Kasprzyk. W telewizyjnym dramacie Zero życia (1987) zagrała pielęgniarkę Anię, młodzieńczą miłość maturzysty (Tomasz Hudziec). W serialu Krzysztofa Kieślowskiego Dekalog VIII (1988) pojawiła się jako studentka opowiadająca skomplikowaną historię skrzypaczki (Krystyna Janda).

Uznanie krytyki i publiczności zdobyła rolą Żydówki Oli Watowej w ekranizacji autobiograficznej opowieści Oli Watowej w reżyserii Roberta Glińskiego Wszystko, co najważniejsze… (1992).

Największą popularność przyniosła jej postać Elżbiety Walickiej, żony Bruna (Krzysztof Pieczyński) w operze mydlanej TVP 2 Na dobre i na złe (1999-2002). Wielu telewidzom kojarzy się także z rolą Teresy Kopytko-Żukowskej, żony ginekologa Marka (Maciej Tomaszewski), matki Kingi (Aleksandra Zienkiewicz) i ciotki Marysi Radosz (Aneta Zając) w operze mydlanej Polsatu Pierwsza miłość, którą przyjęła w 2004.

Nagrody i odznaczenia

Ma na swoim koncie trzy nagrody Złotej Iglicy ’89, 2000, 2003 i jedną nagrodę Brązowej Iglicy 2002.

W 1993 odebrała Nagrodę Towarzystwa Przyjaciół Teatru we Wrocławiu za najciekawszy epizod jako Jana, narzeczona Franza w sztuce Tadeusza Różewicza Pułapka w reżyserii Jerzego Jarockiego.

Rola Mariedl w spektaklu Prezydentki (2000) przyniosła jej nagrodę na XL Kaliskich Spotkaniach Teatralnych w Kaliszu.

Jest także laureatką nagrody z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru za najciekawszą rolę kobiecą w 2001.

Za postać Ireny w przedstawieniu Przypadek Klary (2002) otrzymała nagrodę aktorską na XLII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych w Kaliszu.

W 2002 została odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi.

Filmografia

  • Na kłopoty… Bednarski (1986) jako Karin Wagner
  • Głód serca (1986) jako Ewa
  • Zero życia (1987) jako Anka
  • Dekalog VIII (1988) jako Studentka
  • Gdańsk 39 (1989) jako Helma Torlemans
  • Ostatni prom (1989) jako Ania, kochanka Andrzeja
  • Porno (1989) jako Julia
  • Urodziny Kaja (Kaj’s fødselsdag, 1990) jako Prostytutka
  • Świnka (1990) jako Lucy Crawford
  • Kaj’s fødselsdag (1990) jako Prostytutka
  • In Flagranti (1991) jako Ewa 2
  • Latające machiny kontra Pan Samochodzik (1991) jako Ewa Denver
  • Wszystko, co najważniejsze… (1992) jako Ola Wat
  • Podróż do Polski (Voyage en Pologne, 1994) jako Krystyna
  • Dlaczego moje koleżanki to mają, a ja nie (1994)
  • Tato (1995) jako Przyjaciółka Ewy, zeznawała w sądzie
  • Ekstradycja 3 (1998) jako Panienka
  • Na dobre i na złe (1999-2002) jako Elżbieta Walicka
  • Tydzień z życia mężczyzny (1999) jako Marta, kochanka Adama
  • Gorący Temat (2002-2003) jako Barbara Dereń- Gromska
  • Na Wspólnej (2003) jako Joanna Rawska, była kochanka Andrzeja Brzozowskiego
  • O czym są moje oczy (2004) jako Mama Marty
  • Pierwsza miłość do you need a prescription to buy viagra in canada (2004-2010) jako Teresa Żukowska
  • Świat wg Kiepskich (2007) jako babka Paździocha (gościnnie)
  • Matka Teresa od kotów (2010) jako Teresa
  • Hotel 52 (2010) jako Magda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *