Jerzy Jogałła



Jerzy Jogałła (ur. 2 kwietnia 1940 w Krakowie) – polski aktor filmowy i teatralny, reżyser.

W 1962 ukończył krakowską PWST. Natomiast w 1974 ukończył studia na Wydziale Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Dyplom uzyskał w 1976.

Filmografia (wybór)

  • 1958: Popiół i diament – Marek, syn Szczuki
  • 1958: Rancho Texas – Stefan
  • 1961: Tarpany – Jędrek
  • 1962: Spotkanie w bajce – chłopak w “Bajce”
  • 1963: Liczę na wasze grzechy – “Wiewiórka”, instruktor LOK
  • 1966: Ściana Czarownic – narciarz Maciek Zaleski
  • 1967: Pieśń triumfującej miłości – Malaj, sługa Mucjusza
  • 1968: Kierunek Berlin – szeregowy Zbigniew Zalewski
  • 1969: Ostatnie dni – szeregowy Zbigniew Zalewski
  • 1969: Znicz olimpijski – Władek
  • 1970: Prom – komendant radziecki
  • 1971: Gwiazda Wytrwałości – żołnierz Sztum
  • 1973: Die Schlussel – Franciszek
  • 1974: Zwycięstwo – szeregowy Zbigniew Zalewski
  • 1975: Dulscy – urzędnik, współpracownik Felicjana Dulskiego
  • 1975: Opadły liście z drzew – drukarz Zbyszek
  • 1975: Znikąd donikąd – oficer KBW, kolega “Groźnego”
  • 1977: Poza układem – Jacek Wilczek
  • 1979: Skradziona kolekcja – Piotr Kawiarski
  • 1998: La ballata dei lavavetri – ksiądz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *