Lesław Żurek



Lesław Żurek (ur. 30 czerwca 1979 we Wrocławiu) – polski aktor filmowy.

Ukończył IV Liceum Ogólnokształcące im. S. Żeromskiego we Wrocławiu, a w 2005 został absolwentem krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej. W latach 2005-2007 występował na deskach Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie.

Filmografia

Filmy

  • 2005 – Oda do radości Morze, jako Wiktor
  • 2005 – Solidarność, Solidarność… Torba, jako Student, właściciel torby
  • 2007 – Myjnia, jako Olek
  • 2007 – Orkiestra niewidzialnych instrumentów, jako Rafał Nowacki
  • 2007 – Ogród Luizy, jako “Di Caprio”
  • 2007 – Polak potrzebny od zaraz (It’s a Free World…), jako Karol
  • 2008 – Kierowca (Limousine), jako Paweł
  • 2008 – Mała Moskwa, jako Michał Janicki
  • 2008 – Izolator (Warsaw Dark), jako George
  • 2009 – Mniejsze zło, jako Kamil
  • 2010 – Hel jako Kamil
  • 2010 – Orkiestra niewidzialnych instrumentów jako Rafał
  • 2010 – Randka w ciemno, jako Kuba
  • 2010 – Oni szli Szarymi Szeregami, jako Tadeusz “Zośka” Zawadzki
  • 2011 – Los numeros, jako Kuba
  • 2011 – Układ Warszawski, jako Marek

Seriale

  • 2005-2008 – Egzamin z życia, jako Grzegorz Kopczyński, brat Konrada
  • 2006 – Magda M. odc. 41, jako Norbert Jarecki
  • 2006 – Na dobre i na złe odc. 250, jako Marek Szala (gościnnie)
  • 2006-2007 – Pogoda na piątek, jako chłopak na imprezie u córek Grażyny; seria II
  • 2007 – Ekipa odc. 11, jako Dziennikarz (gościnnie)
  • 2007 – Regina, jako Dawid Raj
  • 2008 – Kryminalni odc. 94, 96-101, jako Rafał Król, agent CBŚ
  • 2008 – Londyńczycy, jako Andrzej
  • 2009 – Naznaczony jako Wit, brat Natalii
  • 2009 – Ojciec Mateusz gościnnie
  • 2010 – Hotel 52 odc. 2, jako Rafał, mąż Marzeny (gościnnie)
  • 2011 – Usta usta jako Darek, ratownik na pływalni
  • 2011 – Przepis na życie jako Maciek, adorator Anki
  • 2011 – 1920. Wojna i miłość jako Mieczysław
  • 2011 – Układ Warszawski jako Marek Oporny

Polski dubbing

  • 2009 – Planeta 51
  • 2009 – Alvin i wiewiórki 2
  • 2009 – Huntik: Łowcy tajemnic

Nagrody i wyróżnienia

  • 2005 – wyróżnienie za rolę Merkucja w Romeo i Julii na XXIII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi

Linki zewnętrzne

  • Oficjalna strona Lesława Żurka na Facebook’u
  • Aktor na stronie agencji aktorskiej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *